Έχεις ερωτήσεις;

Η “Κρυμμένη Πείνα” και το ανοσοποιητικό

Φυσική τόνωση αυτό το καλοκαίρι By Nature
Αυτό το καλοκαίρι δώστε βάρος στη βιταμίνη C
17 Ιουλίου, 2020
Φυσική τόνωση αυτό το καλοκαίρι By Nature
Αυτό το καλοκαίρι δώστε βάρος στη βιταμίνη C
17 Ιουλίου, 2020

Ο όρος “Hidden Hunger” (Κρυμμένη Πείνα) περιγράφει την έλλειψη μικροθρεπτικών στοιχείων όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.
Είναι μια μορφή υποσιτισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά και αφορά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι επίκαιρη περισσότερο από ποτέ, καθώς η “κρυμμένη πείνα” και το ανοσοποιητικό σχετίζονται άμεσα.

Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι γενετικά προγραμματισμένος για τροφές που έχουν αυξημένη θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική απόδοση.
 
Η υψηλή όμως βιομηχανική επεξεργασία των τροφών και οι μαζικές καλλιέργειες, έχουν οδηγήσει στην παραγωγή τροφής που έχει χαμηλή θρεπτική αξία και αυξημένη παρουσία κενών θερμίδων.  

Οι κενές θερμίδες αναφέρονται σε τροφές που έχουν θερμίδες, χωρίς όμως να περιέχουν  βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε -ανεξάρτητα από την ποσότητά της- δεν πληροί τις θρεπτικές απαιτήσεις που έχει οργανισμός και χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό το λόγο το πρόβλημα αφορά όλες τις κοινωνίες .

Το πρόβλημα της «κρυμμένης πείνας»

Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κρυφή πείνα, υπερδιπλασιάζουν τα 805 εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν αρκετές θερμίδες για φαγητό (FAO, IFAD και WFP 2014).

« Η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων είναι η πηγή της πιο μαζικής κρυμμένης πείνας και υποσιτισμού στον κόσμο σήμερα. Η «κρυφή πείνα» λόγω ανεπάρκειας μικροθρεπτικών ουσιών δεν προκαλεί πείνα όπως τη γνωρίζουμε ». είπε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF κ. Kul C. Gautam . «Ίσως να μην το αισθάνεσαι στην κοιλιά, αλλά χτυπά τον πυρήνα της υγείας και της ζωτικότητας σου. Παραμένει διαδεδομένη, δημιουργώντας καταστροφικές απειλές για την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ».

Η “κρυμμένη πείνα” και το ανοσοποιητικό

Το πρόβλημα της «κρυμμένης πείνας» συμμετέχει στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών, και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός που παρουσιάζει ελλείψεις μικροθρεπτικών στοιχείων είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις από μικρόβια και ιούς. Η “κρυμμένη πείνα ” σχετίζεται άμεσα με το ανοσοποιητικό.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ;

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι :

  • Kόπωση
  • Κακή νυχτερινή όραση
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Απώλεια όρεξης
  • Εξάντληση
  • Ευαισθησία σε λοιμώξεις ή δερματικές παθήσεις (εύθραυστα μαλλιά και νύχια, ματωμένα ούλα, έλκη και ρωγμές στις γωνίες του στόματος)

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν την ανεπάρκεια, αλλά υποφέρουν όλη τους τη ζωή από τις συνέπειες.

Πρόληψη

Η αύξηση της διατροφικής ποικιλομορφίας παρέχοντας στα τρόφιμα επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της κρυμμένης πείνας. Είναι σημαντικό να ικανοποιηθεί η ανάγκη των μικροθρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωματικών τροφίμων με πυκνά θρεπτικά συστατικά.

Πηγές https://www.ifpri.org/sites/default/files/ghi/2014/feature_1818.html#:~:text=While%20clinical%20signs%20of%20hidden,less%20obvious%20“invisible”%20effects.

https://www.unicef.org/nutrition/index_hidden_hunger.html