Έχεις ερωτήσεις;

Βιταμίνη Β12: Ανεπάρκεια και Οφέλη

Τα-οφέλη-της-β6-για-τον-οργανισμό
Τα οφέλη της Β6 για τον οργανισμό
19 Νοεμβρίου, 2019
SINTAGI-1
Σαντιγί Σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
19 Νοεμβρίου, 2019
Τα-οφέλη-της-β6-για-τον-οργανισμό
Τα οφέλη της Β6 για τον οργανισμό
19 Νοεμβρίου, 2019
SINTAGI-1
Σαντιγί Σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
19 Νοεμβρίου, 2019
Προστασία του Νευρικού Συστήματος

Τα νεύρα μας διαθέτουν προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο τα διατηρεί ασφαλή από τις τοξίνες & τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μας. Δίχως αυτά τα περιβλήματα, τα οποία καλούνται έλυτρα μυελίνης, τα εκτεθειμένα νεύρα καταστρέφονται, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάψουν να λειτουργούν εντελώς. Τα κατεστραμμένα νεύρα παρακωλύουν τη διαδικασία εκπομπής σημάτων από & προς τον εγκέφαλο & γι αυτό η παρουσία τους παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις νευρολογικές παθήσεις. Η βιταμίνη Β12 βοηθά σημαντικά στη σωστή συντήρηση αυτών των περιβλημάτων από το υπόλοιπο σώμα.
Προστασία της Καρδιάς

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία με ποικίλους τρόπους, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κάποιος πως τα καρδιακά επεισόδια αποτελούν την Νο1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Βοηθά στη μείωση των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης, τα οποία θεωρούνται βασικός παράγοντας για την εμφάνιση κάποιας καρδιακής πάθησης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, τα επίπεδα του οποίου εξαρτώνται από τα αντίστοιχα επίπεδα του συμπλέγματος βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης & της βιταμίνης Β12. Έτσι, η σωστή ποσότητα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό μας, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου καρδιακού επεισοδίου, όπως η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα.
Προσφέρει Ενέργεια

Η βιταμίνη Β12 παίζει πρωταρχικό ρόλο στην διαδικασία με την οποία το σώμα μας παράγει ενέργεια, καθώς διατηρεί τα κύτταρα μας σε υγιή κατάσταση. Η έλλειψή της μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι, πεινασμένοι & υπερβολικά κουρασμένοι. Η παρουσία της είναι απαραίτητη στη μετατροπή των υδατανθράκων που λαμβάνουμε με το φαγητό σε γλυκόζη, από την οποία ο οργανισμός μας θα απορροφήσει την ενέργεια που χρειάζεται για τη δραστηριότητά του. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης Β12 νιώθουν διαρκώς μία κόπωση. Επιπλέον, η ύπαρξή της συντελεί στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, με απώτερο στόχο αφενός τη σύσπαση των μυών & αφετέρου την αίσθηση πως ο οργανισμός μας είναι γεμάτος ενέργεια!
Προσφέρει Γερά Οστά

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα οστά γίνονται ευαίσθητα, αδύναμα & εύθραυστα. Σαν πάθηση είναι 4 φορές πιο συνήθης στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι ασθενείς με οστεοπόρωση εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης & χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Έτσι λοιπόν, σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης καλό είναι πρώτα από όλα να ελέγχουμε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.
Συμπτώματα Έλλειψης Β12
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εντείνονται είτε σταδιακά με τη πάροδο του χρόνου είτε σχετικά γρήγορα. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

Μούδιασμα Σημείων του Σώματος
Κατά το σύμπτωμα αυτό, υπάρχει η αίσθηση πως διαπερνά το ανθρώπινο σώμα ηλεκτρικό ρεύμα. Συχνά περιγράφεται σαν μούδιασμα κάποιων σημείων του σώματος & είναι αποτέλεσμα φθοράς του νευρικού συστήματος, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στα κύτταρα.

Αναιμία
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη Β12, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η έλλειψη της Β12 οδηγεί σε αναιμία, δηλαδή ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων & μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι & κουρασμένοι. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει φθορά στο νευρικό σύστημα & να επηρεάσει τη μνήμη & τη σκέψη μας.

Μάθε περισσότερα για το SugaVida

Μείωση της Αίσθησης της Γεύσης
Περίπου οι μισοί άνθρωποι με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12, παρατηρούν αλλαγή στην ανατομία της γλώσσας τους, ειδικότερα στις άκρες της & διαμαρτύρονται για μία περίεργη αίσθηση καψίματος & πόνου, κυρίως στο πίσω μέρος της γλώσσας. Το δυσάρεστο είναι πως αν καούν όλοι οι γευστικοί κάλυκες, τότε χάνεται η αίσθηση της γεύσης για την πλειοψηφία των φαγητών.

Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης Β12. Το ανθρώπινο σώμα βασίζεται στη βιταμίνη Β12 για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο. Χωρίς λοιπόν αρκετό οξυγόνο, αρχίζουμε να αισθανόμαστε κόπωση ανεξάρτητα από το αν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς.